MAKALE YAZARLIĞI İLE PARA KAZANMA - Para Kazanma Yollari

20 Kasım 2020 Cuma

MAKALE YAZARLIĞI İLE PARA KAZANMA

MAKALE YAZARLIĞI İLE PARA KAZANMA

Makale yazarak para kazanma son zamanlarda en çok araştırılan konuların başında. Özellikle çok fazla insanın evden ekstra iş arayışında olması bunu sağlamakta. Bu iş kolu özellikle son 10 senelik süreçte SEO kavramının internet hayatına girmesiyle popüler oldu. 

Online veya evden para kazanma yöntemleri  aramalarında ödüllü anket doldurma, blog açma, kripto paralar vb iş kolları gibi Makale Yazarlığı da size para kazandıracak uygulamalardan bir tanesi.

Her websitesi için muhakkak bir SEO uzmanı ve Makale Yazarı ihtiyacı söz konusu. Dolayısıyla işini ciddiye alan, araştıran, bilgi birikimi yüksek bir kimse, Makale Yazarlığı yaparak ciddi bir kazanç elde edebilir.

Makale Yazarı Olmak İstiyorum

Makale yazarı nasıl olunur sorusuna yanıt vereceğiz. Ancak öncelikli olarak bir uyarıda bulunalım. Makale yazarı edebiyatta kullanılan terim olan “makale” ile birebir aynı değildir. Hatta çoğu zaman çok uzak bir noktada yer almaktadır. Çünkü literatürdeki makale yoğun araştırmaların neticesinde akademik olarak kaleme alınan ilmi ve bilimsel yazılardır. Halbuki siz makale yazarlığı yaparken bazen bir çikolatanın harika lezzetinden ve enfes yumuşaklığından bahsedecek bazen de bir demir ustasının iş kabiliyetinden, demir kapıları itina ile doğramasından bahsedeceksiniz. Bazı durumlarda ise çok büyük bir şirketin hakkımızda yazısını yazacak veya büyük bir spor takımının web sitesinde tarihçe yazacaksınız. Dolayısıyla zaman zaman öznel ve kişisel cümlelerle tamamen sübjektif yazılar kaleme almak durumunda da kalabilirsiniz zaman zaman da son derece kurumsal bir dil kullanma durumunda bulunabilirsiniz.

Çünkü makale yazarlığı dendiğinde akla gelen ilk şey site içerikleridir. Site içeriği en kısa tanımıyla bir firmanın ürünlerinin hizmetlerinin veya direkt olarak firmanın öne çıkartıldığı, günümüzdeki reklam ile eş değerdeki yazılardır diyebiliriz. Dolayısıyla böyle bir yazıda objektif olmaktan ve bilimsel ölçütlerden bahsedemeyiz. Bu da içerik yazarlığını bilimsel makaleden uzaklaştırmaktadır.

Ancak makale yazarlığı kapsama alanı itibariyle oldukça geniş bir sahada size ekmek kazandıracak olan özel bir alandır. Çünkü makale yazarak para kazandığınızda sadece yukarıda bahsettiğimiz site içerikleri ile sınırlı kalmayacaksınız. Bir süre sonra tanıtım yazıları kaleme alarak hem çok daha iyi para kazanacak hem de daha sağlam üslupla yazılar kaleme alarak pek çok firmanın ve internette hizmet veren kişi ve kurumların tanıtımını yapacaksınız. Daha sonraki aşamada ise yazı kabiliyetinize ve becerinize göre önemli kişilerin, ünlülerin kişisel bloglarını bile yazabilirsiniz.

Bunlara ek olarak makale yazma becerinizi biraz daha genişlettiğinizde tamamen araştırmaya dayanan, firmanın, işletmenin, derneğin, okulları, dershanelerin, dil kurslarının, sportif kulüplerin veya internette bulunan kişisel blogların, sanatçıların, gazetelerin, medyaların, aklınıza gelen her türlü mecranın içeriklerini siz üreteceksiniz.

Bu sebeple makale yazarlığı yabana atılmayacak ve zaman içerisinde pek çok alanda size çok farklı para kazanma imkanları sunacak internetten para kazanma yöntemleri içerisinde belki en pratik olan yöntemdir.

İyi Bir Makale Yazarında Bulunması Gereken Özellikler

İyi makale yazmadan iyi para kazanamazsınız. Okumadan ve kelime dağarcığını genişletmeden iyi bir makale yazarı olamayacağınızı da hatırlatalım. Özellikle gündemi takip etmek ve meraklı olmak, daha geniş sahada kalem oynatabilmek daha geniş mecrada para kazanma imkanına ulaşabilmek için son derece önemlidir. İyi bir makale yazarında bulunması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Çok okumak, çok okumak, çok okumak… Ama iyi ve kaliteli yayınları okumak. Okumadan makale yazarı olamazsınız
  • Merak… Meraklı olmak altın bir anahtardır.
  • Pes etmemek ve azimli olmak. Çünkü makale yazarlığı özellikle ilk birkaç ay oldukça zordur. İlk başlarda bir makaleyi yazmak bir duvarı inşa etmekten farksızdır. Neyi, nereye, ne zaman ve nasıl koyacağınızı bilemeyeceksiniz. Dolayısıyla pes ederseniz bu işi yapamazsınız.
  • Kendini yenilemek ve sürekli olarak güncellemek. Nasıl ki teknoloji ürünleri upgrade ile birlikte sürekli kendilerini günceller siz de öyle olun. Bazı durumlarda aynı konu ile ilgili 10 farklı makale talep edilebilir ve istenen 10 makalenin de özgün ve farklı olması sizden istenecektir. Bu sebeple yenilikçi yaklaşımlara açık olunmalıdır.
  • Yazı yazmayı sevmelisiniz. Yazı yazmayı sevmeden iyi bir makale yazarı olabilmeniz mümkün değildir.
  • Mutlaka sanatsal ve artistik bazı değerlerinizin olması gerekiyor. Çünkü sadece kurumsal içerikler sizden talep edilmeyecektir. Bazı durumlarda bir kişinin kişisel bloğunda, müşterinin ağzından yazılar yazmanız bile talep edilebilir.
  • İyi bir makale yazarı interneti etkin kullanabilmeli ve 10 parmak ile hızlı yazabilmelidir

Yukarıdaki anlattıklarımın tamamını bir araya getirdiğimizde “Makale yazarı nedir?” Sorusuna ana hatlarıyla yanıt vermiş oluyoruz. Ancak makale yazarlığı emin olun bizim anlattıklarımızın çok daha ötesine geçmektedir. Çünkü profesyonel makale yazarlığı yapanlar bazı durumlarda ayda 10, 15 bin TL’yi çok rahat kazanabilmektedir. Hatta tek bir yazı ile bile bunu kazanabilen nitelikli yazarlar bulunmaktadır. Tabii ki bu sizin için daha sonraki aşama. Öncelikli olarak işin temelinden başlanmalı ve makale yazarlarının para kazanabileceği mecralar anlatılmalıdır.

Makale Yazarı Nasıl Para Kazanır?

Makale yazıp para kazanmak istiyorsanız öncelikli olarak bir müşteri portföyüne ulaşmak ve onlara hitap etmeniz gerekiyor. Doğal olarak hizmet üreteceğinizden dolayı sizin üretmiş olduğunuz hizmeti talep eden müşteri ile buluşmanız gerekecektir. Mesleğe yeni başladığınızda sizin için en zor şey bu olacaktır. Bu sebeple en kolay yöntem öncelikli olarak bazı deneme makaleleri ile işe başlamak daha sonra internet platformunda müşteri profili arayışına girmek olacaktır.

Bu husus için profesyonel destek de alabilirsiniz. İnternette örnek alabileceğiniz bazı makale siteleri bulunuyor. Makale yazarlığı siteleri giderek artış gösteriyor. Özellikle 2017 yılından sonra daha da artış gösteren bu siteler bazı küçük derslerle ve videolu anlatımlarla makale yazarlığı ile ilgili başlangıç seviyesinde de olsa bilgiler veriyor. Ancak kesinlikle oradaki bilgiler bizim anlatacaklarımızın yanında oldukça son derece yüzeysel kalıyor. Zira mesleğin tüm incelikleri asla tam olarak anlatılmaz. Bazı önemli taktikler saklı tutulur. Bizim amacımız ise bu blog yazımızla birlikte pek çok kişinin sıfırdan makale yazarlığı yapacak seviyeye gelmesidir.

Bundan dolayı ben kendi uygulamış olduğum yöntemleri size tavsiye ediyorum. Herhangi bir müşterinin karşısına çıkmadan ve “iş almadan önce” mutlaka antrenman yapmalısınız. Tıpkı sporcuların maçtan önce bir dizi idman yapması ve hazırlıklı olarak maça çıkması gibi siz de bir müşteriye makale yazıyormuş gibi en az 10-15 farklı içerik yazmalısınız.

1.Adım (Deneme Makaleleri / Taslak Yazılar)

Birçok makale yazarının işe bu yöntemle başladığından emin olabilirsiniz. Ben de ilk makalelerimde konuyla ilgili internet sitelerini araştırıp sanki gerçek bir müşteriye yazıyormuş gibi makaleler daha doğrusu makale taslakları kaleme aldım. Dikkat edin! Burada örnek aldığınız internetteki yazıları okuyup, sentezlemelisiniz.  Daha sonra yazdığım taslakları örnek aldığım sitedeki yazılar ile karşılaştırarak eksikliklerimi gördüm. Tabii ki ilk yazılarda anahtar kelime kullanımı, h1 h2 gibi başlıkların uygulanması, anahtar kelimenin kelime sayısına oranı ve dağılımı, paragraf başı gibi hususlar göz ardı edildi. Çünkü bunları bilmiyordum. Bunlar teknik meseleler ve blogumuzda bunlarla ilgili gerekli olan detaylara ulaşabileceksiniz.

2.Adım (Makale Sitelerini Araştırma Yani Bir Nevi İş Başvurusunda Bulunma)

Bu aşamadan sonra yavaş yavaş kendinize olan güven yerine geldiğinde ve artık ben makale yazarlığı yapabilirim dediğinizde internette yer alan makale siteleri sizi bekliyor. “internette çok site var, beni mi alacaklar?” Şeklinde endişe etmeyin. Emin olun her sitenin mevcut olan yazar sayısı hiçbir zaman yeterli değil. Çünkü internette her gün binlerce farklı site açılıyor ve bunların yarısından fazlası mutlaka profesyonel destek alıyor. SEO dediğimiz uygulama bu noktada devreye giriyor ki SEO ile ilgili ayrı bir başlık açacağız.

İnternette hizmet veren makale yazarlığı siteleri genellikle ilk başta sizden bir deneme yazısı istemektedir. Evet, deneme yazısı burada da karşımıza çıkıyor. Bu sebeple deneme yazısını yazacağınız zamanı çok iyi belirlemelisiniz. Yorgun, hasta, bitkin, kafanızın karışık olduğu ve stresli olduğunuz anlarda kesinlikle deneme yazısı yazmayın. Çünkü reddedildiğinde makale yazarlığınız da reddedilmiş olacaktır. Bu sebeple öncelikli olarak deneme yazısı aşamasını geçip standart veya başlangıç yazarı, acemi yazar gibi çeşitli unvanlar verilerek işe başlamalısınız. İlk baştaki kazancınız oldukça minimum seviyelerde yer alacaktır. Güncel yapılan incelemede makale yazarlığı sitelerinin başlangıç seviyesindeki yazarlara ortalama olarak 100 kelime için 50 veya 75 kuruş verdiğini görüyoruz ki bu oldukça cüzi bir rakam. İlk başta sizin de az yazacağınız düşünüldüğünde aylık 450, 750 TL’yi geçmeyecek olan bu gelir ilk başta sizi üzecektir.

Ancak şunu net olarak söyleyebilirim ki siz azimli olup yazı kalitenizi artırarak da devam ederseniz bir süre sonra site editörleri denetleme yapıp değerlendirmenin neticesinde sizi bir üst yazarlık aşamasına alacaktır. Burada uzman yazar, deneyimli yazar ve benzeri isimlerle birlikte ücretiniz genellikle 1 TL seviyesine çıkmaktadır.

Hatta bazı makale yazarlığı siteleri daha sonra üçüncü bir aşama olarak platin, altın, gold ve benzeri gibi daha değerli çağrışımları taşıyan üst seviye yazarlıkla birlikte 100 kelime için 1,5 TL verebilmektedir. 100 kelime 1,5 TL Türkiye şartlarında şu an için makul kabul edilebilir. Ancak işin hakikatinde kazanacak olduğunuz limitler zaman içinde çok daha fazla artacaktır. Biraz sabır…

3.Adım (Makale Yazmak İçin Forum Siteleriyle Tanışın)

Makale yazarlığı ile para kazanmak istiyorsanız sadece makale siteleri yok. Bu konuda forum ismini verdiğimiz ve ortak paydada buluşan binlerce kişiyi bir araya getiren sanal platformlar da var. Bunların en meşhuru r10 makale forumu olarak ön plana çıkıyor. Ancak pek çok farklı makale yazarlığı sitesi de bulunuyor. Wm Aracı gibi farklı platformlarda da makale yazarak para kazanabiliyorsunuz.

4.Adım (Site İçeriği İle İşe Başlayın / Temel İçerikler Daha Kolaydır?)

Bu forum sitelerine girerek para kazanmak için tabii ki tecrübe sahibi olmanız gerekiyor. Çünkü bu gibi yerlerde tutunmak pek de kolay değil. Ancak sabrettiğinizde ilk başta küçük işler alabilirsiniz. Zaten makale yazarlığı öncelikli olarak küçük işlerle başlandığında sizin için daha öğretici ve kalıcı olacaktır. Çünkü çaplı ve detaylı olan işler aldığınızda bocalamanız kaçınılmazdır. Benim de tavsiyem öncelikli olarak site içeriğinden başlayın. Çünkü site içeriği eşittir reklam demek olduğundan sizin için en kolay olan yöntemdir.

5.Adım ( Kendinize Güvenin Ve İş Teklifi Verin / Freelancer Siteler)

Makale yazarlığı forum siteleri genellikle işveren ve makaleciyi bir araya getirir. Forumda işverenler belirli konularla ilgili makale talebinde bulunurlar. Bazılarında makale ücreti somut olarak belirtilirken bazıları da adeta açık artırma usulü ile birlikte tamamen makale yazarının teklifine bırakılır. Netice itibariyle siz teklif verdikten sonra işveren onaylarsa çalışmaya başlarsınız. Uzmankirala bu noktada çok iyi bir tercih olacaktır. Son derece güvenilir bir freelancer sitesidir ve şu an ülkemizdeki pek çok makale yazarı burada teklif vererek iş almaktadır. Buradaki önemli olan nokta güven sorunudur. Makale yazarlığının en önemli sorunlarının başında ödeme alamamak gelmektedir. Çünkü bazı durumlarda kandırılarak yazmış olduğunuz makalenin ücretini alamayabilirsiniz. Ancak emin olun fiziki ticaret ile kıyaslandığında internette yapılan online ticarette ve bilhassa makale yazarlığı uygulamalarında %90 ücretinizi alabileceksiniz.

6.Adım (Makale Yazarlığı İş İlanlarını Değerlendirin)

Makale yazarak para kazanmak için farklı bir yöntem de iş ilanlarıdır. Tabii ki bu iş ilanları klasik olan ilanlardan biraz farklıdır. Bazı platformlarda direkt olarak işverenler iş ilanı açmaktadır. Bunun için en güzel örnekler arasında Upwork, Guru, Freelancer, Armut, Bionluk siteleri bulunuyor. Burada freelancer olarak pek çok işveren gün içerisinde ortalama 1000 civarında makale talebinde bulunmaktadır. Eğer düzenli bir şekilde takip ederseniz buradan kalıcı işler de alabilirsiniz. Makale yazarlığı iş ilanları yukarıda da bahsettiğimiz gibi forumlarda daha çok ön plana çıkmaktadır.

7.Adım (Makale Yazarlığı İçin Medya Ajansları ve SEO Firmaları)

İyi ve tecrübeli bir makale içerik yazarı çok farklı mecralar üstünden iş alabilir. Hatta belli bir süre sonra işlerinizi nasıl yetiştireceğinizi bilemediğinizde kendi ekibinizi bile oluşturabilirsiniz. Ben kendi tecrübelerime dayanarak şunu söylüyorum ki sabırlı ve kendisini geliştiren bir makale yazarı ortalama olarak 1 sene sonra gün içerisinde işleri yetiştirememekten şikayet edecek hale gelir. Hatta ücret noktasında da kendi belirlemiş olduğu yüksek limitli ücretler bile müşteriler tarafından kolaylıkla kabul edilecek rakamlara ulaşacaktır. Ancak burada sizin üslubunuz, kaliteniz ve iş ahlakınız son derece belirleyici olacaktır.

Eğer makale yazarak düzenli bir gelire sahip olmak istiyorsanız dahası fazla kazanca ulaşmak istiyorsanız mutlaka medya ajansları veya SEO firmaları ile iletişime geçin. Çünkü günlük olarak size iş verme garantisi sadece internetteki makale sitelerinde ve medya ajanslarında yer alıyor. Ortalama olarak 3000 kelime ile başlayan iş portföyü 4000-5000 gibi daha üst kelimelere kadar tırmanabiliyor. Gün içerisinde 3, 4 bin kelimenin yazılmasıyla inanılmaz bir makale dağarcığı oluşturabiliyorsunuz. SEO ajansları veya medya ajansları tıpkı makale siteleri gibi ilk önce acemi yazar üstünden sizi ücretlendirir. Genellikle bir ay sonra ücretiniz 100 kelime 1 TL civarına geliyor. İşbu hale geldikten sonra günlük 4, 5 bin kelime yazdığınızda bir ay içerisinde neredeyse bir asgari ücret kadar kazanç elde edebiliyorsunuz. Ayrıca VIP yazılar, elit yazılarla birlikte bu kazancınız daha da artıyor.

8.Adım (Kendi Müşterileriniz Kendi Şartlarınız / Daha Yüksek Ve Düzenli Bir Gelir)

Fakat daha çok kazanmak isteyen makale yazarları için en baştan şunu söyleyebilirim ki medya ajansları ile belli bir seviyeye kadar yol alabilirsiniz. Çünkü kazanacak olduğunuz miktar maksimum 2000, 2500 tl civarına ulaşacaktır. Makale yazarlığı 2019 fiyat portföyüne göre bunları söylüyorum. Bu hiç de fena bir rakam değil ancak neden daha çok kazanmayasınız? Bunun içinde tabii ki SEO ajansları veya medya ajansları sizin için adeta bir okul olacaktır. Çünkü inanılmaz derecede konu zenginliği ile burada karşılaşacaksınız. Bir tarafta günlük olarak makale yazarlarının vazgeçilmezi olan oto kiralama, kurye gibi standart yazıları yazarken diğer taraftan da aklınıza hayalinize gelmeyecek konularla ilgili anahtar kelimeler size iş olarak gönderilecektir.

Benim tavsiyem en az 6 ay hatta mümkünse en az 1 sene boyunca belli bir medya ajansı bünyesinde düzenli olarak makaleler yazmanızdır. Ayrıca buradaki kazanacağınız farklı bir opsiyon da iç disiplindir. Çünkü bu tip siteler gün içerisinde alınan işin en geç gece 00.00 itibariyle teslim edilmesini talep etmektedir. Bu size iş disiplini veya otokontrol kazandıracaktır. Diğer bir husus da kendinizi çek etme yani kontrol etme şansına kavuşmuş olacaksınız. Çünkü göndermiş olduğunuz işlerde kelime hataları, anlatım bozuklukları, anahtar kelime kullanımındaki eksiklikler veya tematik anlamda hatalar olduğunda işler size geri gönderilecek ve böylece daha mükemmele ulaşmak için gayret göstereceksiniz.

İçerik Yazarı Olarak Piyasa Nasıl Yapılır?

Yukarıda içerik yazarlığı için küçük bir takvim hazırladım. Bu takvimin dikkat çeken yönü pek çok noktada 1 sene içinde hedefe ulaşmak bulunuyor. Yani makale yazarlığı sizin için 12 aydan sonra çok farklı bir mecraya ve kategoriye tırmandırılabilir. Tabii ki bu her zaman vurguladığım gibi sizin kabiliyetinize ve ısrarınıza kalıyor. Bir seneyi devirince artık kendinize güveniniz de yerine geldiği için yavaş yavaş kendi müşterilerinizi tutabilirsiniz.

Kendi müşterilerinizi bulabilmek için makale yazarlığı siteleri, Uzmankirala gibi freelance iş opsiyonları tercih edilebilir. Buralarda tanışacak olduğunuz müşteri portföyü ile iyi bir iletişim kurabilirsiniz ve yazmış olduğunuz işler de beğenilirse devamlı makale üretecek hale gelebilirsiniz. Ben de pek çok müşterimi bu mecralarda buldum ve zaman içerisinde onlarla yola devam ederek çok ciddi kazançlar elde ettim.

Makale Siteleri Ödeme Yapar Mı?

Yukarıda kısaca bahsetmiş olduğunuz makale siteleri, makale yazarları için adeta vazgeçilmezdir. Bir makale sitesi ile çalışıyorsanız öncelikli olarak şikayet var başta olmak üzere bazı siteleri ve forumları taramanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bu gibi siteleri incelediğinizde platformların ödeme profilini de görmüş oluyorsunuz. Fakat bu satırların yazarına güvenecek olursanız pek çok makale sitesi internette hizmet veren kurumsal şirketlere nazaran çok daha güvenilir bir ödeme profiline sahiptir. Eğer makale sitesinin istediklerini yerine getirirseniz, içeriklerle ilgili revizeleri tamamlayabilirseniz kesinlikle ödeme problemi yaşamazsınız. Şu an itibarı ile 20’nin üstünde farklı makale sitesi tavsiye edilebilecekler listesinde bulunmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder