DİJİTAL PARA - KRİPTO PARA - Para Kazanma Yollari

30 Haziran 2020 Salı

DİJİTAL PARA - KRİPTO PARA


DİJİTAL/SANAL PARA NEDİR ?

Yaşamımızı sürdürmemiz için gerekli olan PARA ve Günümüzde bir yatırım fırsatı görülen ve geleceğin parası olarak adlandırılan KRİPTO PARA ( SANAL PARA ) Bitcoin ile dünyamıza girdi.Bunların ne demek olduğunu bilmemiz için önce PARA Nedir sorusunun cevabına bir bakalım.

PARA NEDİR?

Devletler tarafından  bastırılan, üstünde değerinin yazılı bir şekilde kâğıt veya metalden ödeme aracı olarak ifade etmiştir.
Devletlerin maddi değerlerinin toplamını yazan ve metal yada kağıda bastırarak, yöneten kurumlar merkez bankalarıdır. Ülkemiz tarihine baktığımızda ilk kağıt ( banknot ) para baskı yetkisi  4 Şubat 1863 tarihinde kurulan Osmanlı Bankası’dır. Cumhuriyetin kuruluşu akabinde ise , T.C. Merkez Bankası olmuştur.
.

PEKİ PARA ÇEŞİTLERİ NELERDİR :


MADENİ PARALAR. Halk dilinde bozuk para. Bakır Çinko Altın Gümüş gibi materyallerden yapılır.

KAĞIT PARALAR. ( Kağıt Paralar ise değerli maden karşılığı olan yahut olmayan bir ülke veya bir otorite tarafınca çıkarılan ve Kağıttan matbaalara bastırılan paralardır.)

KAYDİ PARALAR: (banka parası, mevduat parası ya da kredi parası ) İlkel hali : Çek , Senet , Bono benzer biçimde

ELEKTRONİK PARALAR : Elektronik parada hesap birimi Euro, Dolar, Türk Lirası şeklinde alışılmış, yasal tedavülü bulunan para birimleridir. ( Türk kanunlarında. Tanımı olan para birimidir. )
Kanunumuzda :

DİJİTAL PARALAR

Dijital paralar, elektronik olarak saklanan ve transfer edilebilen paralardır. Banka hesabımızdaki dijital para kağıt paraların temsilidir.

SANAL PARA :

Bu tanımın tarifi Avrupa Merkez Bankası tarafından yapılmıştır.
‘’Herhangi bir merkez bankası, kredi kuruluşu veya e-para kuruluşu tarafından ihraç edilmemiş ve bazı durumlarda paraya alternatif olarak kullanılabilen varlığın sanal temsili” 
Avrupa Merkez Bankası’nın 2012'de ifade ettiği tanımlamaya göre. Sanal para; “genellikle geliştirici tarafından düzenlenen ve denetlenen ve belli bir sanal grup tarafından kullanılan düzenlenmemiş para türüdür.
Şubat 2015'te revize edilen tanıma gore ise sanal para; “Herhangi bir merkez bankası, kredi müesseseu ya da e-para müesseseu tarafından ihraç edilmediği biçimde, bazı durumlarda paranın yerine kullanılabilen bir değerin dijital temsilidir”.
2014'te Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin tanımına göre. Sanal para; “Bir merkez bankası yahut kamu otoritesi tarafınca ihraç edilmediği şekilde, organik olarak veya yasal kişiler tarafından ödeme, transfer, gizleme ve elektronik aktarma biçimi için kabul edilen, karşılığının olması da şart olmayan değerin dijital temsilidir ”.
Amerikan gömü Bakanlığı’na göre sanal para; “Gerçek paranın tüm özelliklerini taşımadığı şekilde, bazı ortamlarda para şeklinde kullanılabilen değişiklik medyasıdır ”
.
KRİPTO/ŞİFRELİ PARALAR 

Crypto ve currency kelimelerinin bir araya gelmesiyle türetilen cryptocurrency deyimi kripto (şifreli) para manasına geliyor. Kripto para; web  kullanılan, herhangi bir merkeze veya bir kuruma bağlı olmayan para anlamını taşıyor.
Sanal para arzına olanak sağlamayı başaran dijital değerlere kripto-para denir. Kripto-paralar alternatif para birimidirler, dijitaldirler ve hemde sanal paradırlar. Kripto-paralar, merkezi elektronik paraların ve bankacılık sistemlerindekinin tam tersine, merkezi olmayan yapıdadırlar. Merkezi olmayan bu yapının kontrolü BlockChain işlem veri tabanları tarafınca gerçekleştirilir.
Bitcoin ilk kripto para birimidir. Çalışma standartı kriptografi (şifreleme) yöntemine dayanır. Bitcoin. Ve diğer benzeri kripto paralar. Kendi kendine bir para birimidir, hiç bir merkezi otorite tarafından düzenlenip denetlenemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder